Jukebox i Malmö säljs!!

Publicerat: 2008-12-08 kl. 19:29:15
Jukebox på Värnhemstorget ska säljas! Jag åkte förbi med bussen häromdagen och såg skyltarna i fönstret om att en fucking thai/sushi/kina-nånting-restaurang skulle öppna där. Huh?? Det här är skivbutiken där jag till slut lyckades hitta skivan med Bus 75 som jag introducerades för under mina ungdomsår i Barndomsstaden och som jag sedan aldrig fann. Den hade utgått helt ur sortimentet fleeeera år tidigare. Jukebox fixade ett ex, som dessutom var signerat. Word! Och nu ska det alltså stängas igen. Tack för det alla downloaders. Och ja, jag tillhör faktiskt den tunna skaran som inte laddar ner. Inte av några särskilda skäl utan mest för att jag inte orkar engagera mig och skaffar musiken på annat sätt och laglig väg. Jag vet, det låter som en jävla moralpredikan men så ser det ut. Call me nerd, call me Old School, I don´t do it...



"I mer än 23 år har Malmös pop- och rockkonnässörer vandrat till Jukebox för skivor, musiktips eller bara en stunds socialiserande. Nu stänger den lilla butiken på Värnhemstorget i Malmö.
En efter en försvinner skivaffärerna i regionen, likt negerpojkar i en ramsa i en Agatha Christie-roman.
Stängningen av Malmöbutiken Jukebox har legat i luften länge. Redan i januari skrev Sydsvenskan om att butiken var på väg att säljas. Sedan i april har de bara haft öppet på halvtid.
- Konsumenterna och stamkunderna är det som hållit oss kvar. Det är det enda man kommer att sakna riktigt mycket, säger Per Olin.
- Många av våra stamkunder vägrar handla någon annanstans. Men de är inte många och de blir inte fler, fortsätter han.

Anledningen till att de nu stänger igen är en kombination av minskad försäljning och bristande respons från skivbolagen. Enligt Per Olin inriktar sig skivbolagen hellre på att bygga upp bra relationer med stora butiker och kedjor där de fortfarande kan sälja skivor i stora upplagor.
- De pratar mycket om hur viktiga viktiga vi små nischade butiker är men det har mest varit snack, säger Per Olin.

Per Olin och Hasse Schönning öppnade Jukebox 1984. Butiken har i alla år legat i samma hörn av Kungsgatan och Östra Förstadsgatan på Värnhemstorget. Genom åren har de byggt upp en trogen kundskara av pop- och rockkonnässörer. Störst var butiken i början av 90-talet.
- Då var det bra snurr på affärerna. På fredagarna och lördagarna kunde det vara så fullt att folk inte kom in genom dörren. Speciellt om det var någon artist som spelade i samband med något skivsläpp, säger Per Olin.

En sådan gång var när amerikanska countryrockstjärnan Will Oldham, eller Bonnie "Prince" Billy som han också kallar sig, spelade i butiken.
- Han var en halvtimme försenad och kom gående med en karta i ena handen och en gitarr i den andra. Sedan stod han bakom kassaapparaten och spelade, berättar Per Olin.
- Folk hade åkt ner från Småland för att lyssna. 150 personer stod utanför och applåderade även fast de förmodligen varken hade hört eller sett något av framträdandet.

Jukebox har främst vänt sig till en publik utanför de bredaste motorvägarna. Det har aldrig skeppats ut några stora kvantiteter skivor från butiken.
- Både jag och Hasse har gått mycket på hjärta när vi beställt in skivor. Kanske lite för mycket hjärta och lite hjärna ibland, säger Per Olin.
Det kanske inte alltid var så bra för affärerna men det hjälpte dem att bygga upp ett stort förtroende hos sina stamkunder. - Det fanns en tid då vi kunde sälja 150 förhandsexemplar av Social Distortion, en grupp som skulle komma att sälja 300 exemplar totalt i Sverige efter en månad, säger Per Olin.

Flera gånger diskuterade Per Olin och Hasse Schönning att utveckla Jukebox verksamhet och bredda inriktningen.
- Vi pratade tidigt, långt innan andra skivaffärer startade kafé, om att göra något liknande med tidningar, böcker och fika. Ett tag planerade vi att starta en rockklubb rakt över gatan. Men nu blev det inte så."

 
Saxat från Sydsvenskan.se

Kommentarer
Postat av: boysen illustration

är det inte chinabox som skall öppna där..smidigt..de kan bara byta ut juke så har de namnet kittat ;)

2008-12-08 | 19:33:16
URL: http://boysenillustration.blogg.se/
Postat av: Sandra

Praktiskt :P

2008-12-09 | 07:47:05
URL: http://lovemusicandlyrics.blogg.se/
Postat av: Bosse

Jag bodde ett stenkast från JukeBox. Östra Förstadsgat 17 närmare bestämt!!!Suck !

2008-12-15 | 22:53:14
URL: http://hogrelius.blogspot.com
Postat av: Sandra

Samma här,dock inte riktigt lika nära. Visst är det tragiskt?!!

2008-12-15 | 22:56:35
URL: http://lovemusicandlyrics.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback